2014. július 07.: Nemzetközi kórustalálkozó templomunkban

 

A Summa Cum Laude Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztivál fő helyszíne Bécs, a Musikverein épületének Aranycsarnoka. A SCL fesztivál 4 napig tartó zenei esemény az évben (ez egy folyamatos projekt), amelynek célja, hogy egyedülálló élményeket nyújtson a jelenlevő fiatalok számára, megismerjék egymás zenei kultúráját.
2014. július 4-től július 9-ig tartó zenei programsorozatra a világ különböző országaiból érkeztek és tehetségüket, kiválóságukat mutatták be a kórusok, zenei együttesek.
A nemzetközi találkozón nagy sikerrel képviselte Magyarországot Kapuvár város ifjúsági énekkara, a „Metrum” Kórus. Az együttes tagjai közül többen is játszanak valamilyen hangszeren. Magabiztos kottaismeretük megkönnyíti egy-egy új darab tanulását. A középiskolás és általános iskolás korosztályhoz tartozó kórustagok örömmel vesznek részt a próbákon. Szívesen énekelnek különböző zenei korszakokból vett műveket. Folyamatosan bővülő repertoárjukon korai polifón tételek, reneszánsz, barokk, bécsi klasszikus zenei szemelvények és XX-XXI. századi zeneszerzők darabjai, népdalfeldolgozásai szerepelnek.
A zenei versenyen találkoztak - többek között - az ausztráliai Melbourne-ből érkezett Bel Canto Firbank Grammar School Leánykar tagjaival és meghívták őket Kapuvárra. A közös koncert ötletét örömmel fogadták. A 20 tagból álló gimnáziumi kórus 15 éve működik, tagjai 14-18 éves korú lányok. Hetente négy alkalommal tartanak énekpróbát, karnagyuk Fhilippa Jones vezetésével, aki két és fél éve irányítja tevékenységüket. Az idei évben először vettek részt a Summa Cum Laude Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztiválon. Az egynemű karok kategóriában 16 műsorszámmal léptek fel. Kiváló előadásukért (ebben a kategóriában) I. helyezést értek el.
Az együttesek Szent Anna plébániatemplomunkban mutatkoztak be július 7-én, hétfőn este 19 órai kezdettel. A hangverseny szereplőit, a hallgatóságot Dukai Miklós az Egyházközség világi elnöke köszöntötte.
A hangverseny megkezdése előtt a házigazda kórus vezetője, Brandné Szabó Ildikó intézett néhány szót a jelenlévőkhöz. Örült, hogy 5. alkalommal vehettek részt az SCL Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztiválon. Köszönetét fejezte ki a város vezetőinek, a plébános atyának és a szervezésben aktívan közreműködőknek, szülőknek, hogy támogatást kaptak a bécsi szerepléshez és a kapuvári zenei program megrendezéséhez.
A bemutatkozó hangverseny az Ars Camerata Kórus műsorával kezdődött. Népdalokat feldolgozó két magyar kórusművel köszöntötték a vendégkórust és a hallgatóságot: Karai József: Sárközi karikázó és Bárdos Lajos: Csillagvirág. Utánuk következett a "Bel Canto" Leánykar. A kórusok színes zenei repertoárt tártak a közönség elé: kortárs kórusművek, népdalok, egyházzenei művek, könnyedebb stílusú darabok hangzottak el. A lelkes közönség vastapssal jutalmazta a kórusok magas színvonalú előadását.
A hangversenyt követően Németh Csóka Gábor alpolgármester megköszönte a kórusoknak a kiváló programot, a szép estét. A vendégkórus karnagyának kapuvári ajándékcsomagot adott át.
Kapuvár városvezetése és a Szent Anna Egyházközség közös vendéglátásban részesítette a kórusok tagjait és vezetőiket.

 
 
kép és szöveg: DukainéM