2014. november 17.: Zarándoklat Tihanyba

Kapuváriak a tihanyi búcsúünnepen

Szent Anna búcsúünnepünk alkalmából 2014. július 27-én, vasárnap aranymisés jubileuma alkalmából, hálaadó szentmisét mutatott be dr. Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel, aki a következő szavakkal hívta meg a Haydn kórust és a kapuváriakat:
"Hadd mondok ki egy meghívást. A tihanyi apátsági templom búcsúja november 17-én van: Szent Ányos püspök ünnepe. Nagyon örülnék, ha azon a szentmisén a kapuvári Haydn kórus énekelhetne. És kísérje el őket kapuváriak népes csapata. Szeretnénk viszonozni ezt a vendéglátást és ezt a szép fogadtatást." Dr. Korzenszky perjel úr meghívása kapcsán egész napos zarándoklaton vettünk részt 2014. november 17-én. Az utazás első látogatott települése Béb volt, ahol a templom védőszentjét Szent Annát énekekkel köszöntöttük, és a Szent Anna litánia elimádkozásával fohászkodtunk.

Következő úti célunk Bakonybél volt, ahol Szent Benedekhez szállt fel a róla szóló ének. A csoportunkat fogadó idegenvezető bemutatta a templomot, elmondta annak történetét. A látogatás kapcsán a zarándokudvar fogadóhelyiségében megismerhettük a különféle gyógynövényekből, gyümölcsökből hagyományos eljárással, tartósítószer nélkül készített teákat, lekvárokat. Megkóstolhattuk a teákat, a kézműves csokoládékat, melyek izgalmas ízeit a helyben termelt gyógynövények teszik. A monostor egyik legnépszerűbb termékét a Lacrima Güntheri gyógynövény-likőrből is kóstolhatott mindenki egy-egy kortyot, melynek neve az alapító atyára, Szent Günterre utal. A monostori ajándékboltban lehetőség volt alkalmi vásárlásra, a bemutatott termékek gazdag árukínálatából.
A koradélutánban járt az idő, amikor Zircre érkeztünk. A Ciszterci Apátság templomában az Ó Nagyasszony énekkel köszöntöttünk, majd az egyik ciszterci atya rövid ismertetőjét hallgattuk meg a ciszterci szerzetesrendről és az apátságról. Zircről ködös, esős időben indultunk tovább, de a Balaton meglehetősen szép, őszi idővel fogadott bennünket.
A Tihanyi Apátsági templom és a település védőszentjét Szent Ányos püspököt a 17 órakor kezdődött ünnepi vesperással és szentmisével ünnepelték a templomban összegyűlt hívek, zarándokok. Az ünnepi szertartásokat dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök vezette. A szentmisén a kapuvári Haydn-vegyeskar tolmácsolásában Szőnyi Erzsébet (Kossuth díjas, nemzetközi hírű zeneszerző, zenepedagógus, Kodály Zoltán tanítványa): Szent Erzsébet miséjéből a Glória, a Sanctus és az Agnus dei egy tétele, majd Young: Alleluja és Nyberg: Ave Maria műve hangzott fel. A kórust a Budapesten élő, országszerte közreműködő zongoraművész, szólista, kamarazenész Nagy Márta kísérte orgonán, aki a Szőnyi-művek avatott tolmácsolója. A kórust vezényelték: Kapuiné Titz Ildikó és Lukovits Györgyi karnagyok.           
A búcsúünnep szeretet-vendégséggel fejeződött be, ízletes halászlével, frissen sült pogácsával kínálták a meghívott vendégeket.
Hálásan köszönjük Korzenszky Richárd atyának a meghívást és a kedves fogadtatást.
Gazdag lelki élményt, feltöltődést jelentett mindannyiunk számára az egész napos zarándoklat. Köszönjük Radó Tamás plébánosunknak az utazás megszervezését, a lelki törődést, az autóbusz vezetőjének, Liszkai Imrének a balesetmentes utaztatást.

Az Egyház most áldva zengi Ányosnak szent ünnepét,
Őt dicséri himnuszával egyetértő boldog nép.
Az égből néz városára Jóságos főpásztora.

Szentháromság, neked áldás, légyen örök dicsőség,
Ujjong minden hazánk fia, ki hálás a békéért.
Állj mellettünk, ó Szent Ányos, pártfogold hű városunk!

(Részlet a Szent Ányos himnuszból)

szöveg és kép: DukainéM