2014. december 06.: Adventi Játszóház a plébánián

 

Karácsonyváró-mézeskalácsos játszóház a kapuvári plébánián

A korábbi évek hagyományainak megfelelően az idén is várták a gyerekeket a kapuvári Szent Anna Plébániára a karácsonyváró játszóházba, mely az eddig megszokottól eltérően mézeskalácsos programmal egészült ki.
Plébánosunk Tamás atya a Wiener Adventzauber, a bécsi Adventi Varázslat nevű karácsonyi vásárban fedezte fel az ottani gyerekek számára megrendezett játszóházban a karácsonyi mézeskalács-sütést. A látottak alapján elhatározta, hogy a kapuvári plébániáján is megvalósítja ezt. A sütéshez szükséges használati eszközök, a köténykék, a cukrászsapkák beszerzése hamar megtörtént. A sütemények elkészítéséhez szükséges hozzávalókat Vargyasné Kapuvári Erzsébet megvásárolta és saját süteményreceptje alapján november 28-án a plébánia konyháján próbasütést végzett. A süteményformák előkészítő munkálataiban Kovácsné Marika, Horváthné Veronika és három leánykája volt segítségére. A közös munka sikerét jelentette, hogy a finomságokat hamar elkapkodták a "rorátés" ministránsok.
December 6-án 10 órától kezdetét vette a mézeskalácsos és a színezős, ajándékkészítő játszóházi program. Sok kisgyerekkel eljöttek az anyukák, a nagymamák. Lázas munka folyt, a plébánia közösségi helyiségében apró kezek gyúrtak, a kiszúró mintákkal különböző alakokat készítettek a felnőttek segítségével. Természetesen Kovácsné és Horváthné irányítása, segítsége nélkülözhetetlen volt a sikerhez, a sütésre Vargyasné felügyelt. A plébánia konyhájából mézes illat áradt a földszint közösségi termeibe. A süteménykészítést szinte minden gyerek megpróbálta, nagy élvezettel formálták a nyers tésztát, szorgalmasan rakosgatták a tepsikbe. Papírtálcákra rakták a kisült darabokat, mindenki a nevével megjelölt tálcával vihetett az otthoniaknak.
Míg a sütemények sültek, addig a plébánia nagytermében készültek a papírból készült ajándéktárgyak. Kicsik és nagyok ollóval vágtak, ragasztottak, kezük alatt formálódtak az egyes darabok, vidám hangulatban teltek a percek. Akinek nehezebben ment az alkotás, a tanító nénik türelmesen segítettek.
A déli harangszó jelezte a játszóház programjának végét, talán a sütemények utolsó darabjai is kisültek már. Csillogó szemű, boldog gyerekek indultak hazafelé, hogy mielőbb megmutathassák az otthoniaknak az általuk készített finomságokat és ajándéktárgyakat.

Előlkészületek
Próbasütés
kép: Radó Tamás atya, DukainéM
szöveg: DukainéM