2015. április 15.: Zarándoklat Pannonhalmára és Győrbe

 

Egyházmegyei kincsek nyomában
Kapuváriak tavaszi zarándoklata

Egyházmegyei zarándoklaton vettünk részt plébánosunk, Radó Tamás atya vezetésével 2015. április 15-én. Az utazás azzal a céllal szerveződött, hogy Pannonhalma és a győri Zichy Ferenc Látogatóközpont egyházi kincseit "felfedezzük". Az utazásra a környék településeiről is jelentkeztek.
A kapuváriak a Szent Anna templom előtt várakoztak és az autóbusz megérkezése után sietősen elfoglalták helyüket, majd az utaslétszám ellenőrzését követően a jármű elindult úti célja felé. A vidékieket szállító autóbuszra az adott településeken szálltak fel az utasok.
Már a reggeli órákban gyönyörű napsütéses időben volt részünk, mely mindannyiunk örömére, egész napra megmaradt, sőt kánikulai időjárásnak is beillett volna.
Az utazás első állomása Pannonhalma volt, a megbeszélt időpontra pontosan érkeztünk. Rövid várakozás után csoportunk idegenvezetői kalauzolással ismerkedett a Bazilika történetével, külső-belső építészeti értékeivel. A klasszicista könyvtárteremben elámultunk a több ezernyi kötet láttán. A főkönyvtár szolgáltatásaival, modern eszközeivel kapcsolatban megtudhattuk, hogy nagyon sokrétű feladatellátással áll az érdeklődők, könyvtárlátogatók rendelkezésére.
Az apátsági pincészet-borászat területét, helyiségeit már másik idegenvezetővel jártuk be. Nagyon részletes tájékoztatójából megtudtuk, hogy a pannonhalmi bencés szerzetesek mindig foglalkoztak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Már az 1900-as években értékesítettek fehér-, és vörösborokat. A monostor tövében épült pincészetben és borházban kerül sor a szőlő feldolgozására. Az épületegyüttes bejárásával teljes betekintést kaptunk a borászati munkába és annak eredményeibe. Borászati termékkóstolóval zárult a pincészetben tett látogatásunk.
Ismét változott az idegenvezető személye, aki már az itt termesztett gyógynövényekről tartott tájékoztatást. Az ültetvény bejárása kapcsán, megismertük az egyes növények felhasználhatóságának sokféle lehetőségét. Elmondta, hogy a szerzetesek a szakrális és a világi feladatok mellett gyógyászati tevékenységet is végeztek. Szent Márton hegyén már az alapítástól kezdve foglalkoztak gyógynövény-termesztéssel, feldolgozással. Napjainkban készített termékeik: többféle betegségre alkalmazható gyógyteák, kenőcsök, alkoholos tinktúrák, likőrök, szappanok. Természetesen a különféle csokoládék is a saját termesztésű alapanyagokból készülnek, teljes egészében kézi munkával. Látogatásunk teakóstolással és vásárlással fejeződött be.
Már jócskán a koradélutáni órákban járt az idő, amikor Győrbe érkeztünk, ahol kisebb létszámú csoportokra osztva, idegenvezetői kalauzolással jártuk be a Zichy Ferenc Látogatóközponthoz tartozó nevezetességeket. A Püspökvár tornyában soklépcsős lehetőséggel feljutva a kilátóhoz, gyönyörű panoráma tárult elénk, a szép, tiszta időben a pannonhalmi bazilika is látható volt. A torony termeiben a győri püspökök portréit, címereit láthattuk, valamint régi felvételek alapján győződhettünk meg arról, hogy milyen volt a korabeli város.
Következő látogatási helyszín az egyházmegyei kincstári gyűjtemény volt, mely az évszázadok során összegyűjtött tárgyakból jött létre. Gyönyörű aranyozott kelyheket, tűzzománcos díszítésű szentségtartókat, miseruhákat láthattunk. Az adakozó püspökök, főurak a saját koruk stílusának megfelelő értékes ötvös remekeket, pompás textilgarnitúrákat, misekönyveket ajándékoztak. Nagyon sok ajándékkal bővítették a kincstár állományát Zichy Ferenc, Simor János és Zalka János püspökök.
A könyvtár dokumentumai között kódexeket, ősnyomtatványokat, régi magyar könyveket láthattunk. Különleges élményt adott a Mátyás király könyvtárából származó Korvina és Magyarország legnagyobb kódexe, a Zalka-antifonálé.
A következő látnivalókat már a Székesegyházban (Bazilika Minor) találtuk. A bazilika belső tereinek kialakítása, barokk jellege gróf Zichy Ferenc püspök nevéhez fűződik, az ő idejében alakult ki. A zarándoklat kapcsán először a Szent László hermánál időztünk, ahol a szentről kapott elmélkedést követően egyházi énekkel vettünk búcsút. Rövid időre megálltunk Boldog Apor Vilmos püspök szarkofágjánál is. A Könnyező Szűzanya kegyképénél az idegenvezető ismertette a kegykép vérrel könnyezésének történetét, majd imádkozva, énekelve köszöntünk el a Szűzanyától, kértük pártfogását családjainkra, egyházunkra.
A bazilika külön termeiben annak építkezését bemutató tablókat szemlélhettünk meg. A falakon elhelyezett sírkövek emlékeztetik a látogatót a győri püspökökre. A felső szinten Szent László kultuszát dicsőítő emlékeket láttunk, különleges élményt adott mindnyájunknak a Szent László arcrekonstrukciójával kapcsolatos idegenvezetői tájékoztatás.
Egyházmegyei kincseink felkutatására szervezett zarándoklatunk utolsó állomása a Káptalanház volt. Itt található a győri egyházmegyei templomépítészetet bemutató tárlat, búcsújárási emlékek. Láthattunk egy 19. századi bútorzattal berendezett káptalani szobát. Jó volt felidézni Szent II. János Pál pápa győri látogatását a látott fényképek alapján. Örömmel fedeztünk fel ismerős atyákat a fényképeken, akik akkor fiatal éveikben jártak.
Igazán bőséges emlékekkel, ismeretekkel, kissé fáradtan, lelkiekben gazdagodva utaztunk haza. Köszönjük plébánosunknak az utazás megszervezését és az egész napos lelki törődést.
A két autóbusz-vezetőnek: Imrének és feleségének Dórának a balesetmentes, kellemes utaztatást.
Az egész napos zarándoklatunk idegenvezetőinek külön köszönjük a bőséges tartalmú, színes ismertetéseket. Felkészülten, profi módon, nagyon udvariasan végezték munkájukat.

kép és szöveg: DukainéM