2015. július 07.: Nemzetközi kórustalálkozó templomunkban

A Summa Cum Laude Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztivál fő helyszíne Bécs. A világ különböző országaiból érkeztek és tehetségüket, kiválóságukat mutatták be a kórusok, zenei együttesek 2015. július 3-tól július 8-ig tartó zenei programsorozaton. A SCL fesztivál 4 napig tartó zenei esemény az évben (ez egy folyamatos projekt), amelynek célja, hogy egyedülálló élményeket nyújtson a jelenlevő fiatalok számára, megismerjék egymás zenei kultúráját.
2015. július 6- án délelőtt a Metrum Ifjúsági Kórus –Kapuvárt képviselve–mutatkozott be a híres bécsi fiúkórus koncerttermében. A 4 éve alakult, többnyire zeneiskolás fiatalokból álló énekkarnak az idei tanévben nem volt lehetősége rendszeresen próbálni. Nagy hála és köszönet minden kóristának, hogy időt, fáradságot nem kímélve az első hívó szóra megmozdultak, jöttek és gyakoroltak, hogy az idei évben is elvigyük Ausztria fővárosába a magyarok, a kapuváriak zeneszeretetét. A zongorakíséretről Fejesné Horváth Renáta gondoskodott.
A zenei versenyen találkoztak - többek között- az ausztráliai Sydney-ből érkezett Bel Canto Firbank Grammar School Leánykar tagjaival és meghívták őket Kapuvárra, ahol a Szent Anna plébániatemplomban közös hangversenyt adtak az érdeklődők számára. A vendégkórust és az együttes vezetőjét az Ars Camerata Kórus énekszóval fogadta. Műsorukban Clarke, Durufle, Bach és Biebl műveiből válogattak.
A Gullier Ascham Kamara Kórus 2012-ben alakult, azzal a céllal, hogy a sydney-i Ascham magániskola elszánt és tehetséges diákjai az iskolán kívül is fellépési lehetőségekhez jussanak. A kórust 11 és 18 év közötti lányok alkotják, akik felvételi alapján kerülnek a kórusba, hogy egy mélyebb és kihívásokkal teli kórusélményhez jussanak. A kamara együttes rendszeresen fellép iskolai koncerteken és közösségi eseményeken képviseli az iskolát. Az idei bécsi fellépésük az első lehetőségük volt arra, hogy tengerentúl is megmutathassák tehetségüket, melyre igazán büszkék lehetnek. A Bécsben rendezett Summa Cum Laude kórusversenyen, kategóriájukban a 2. helyezést érték el. Útjuk során, Bécs mellett felléptek többek között Salzburgban, Prágában és Kapuváron is, ahol egy igazán felejthetetlen élménnyel gazdagítottak bennünket.
Az együttesek Szent Anna plébániatemplomunkban mutatkoztak be július 7-én, hétfőn este 19 órai kezdettel. A hangverseny szereplőit, a hallgatóságot az Egyházközség világi elnöke köszöntötte, majd a házigazda kórus vezetője, Brandné Szabó Ildikó intézett néhány szót a jelenlévőkhöz. Örült, hogy hatodik alkalommal vehettek részt az SCL Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztiválon. Köszönetét fejezte ki a város vezetőinek, a plébános atyának, a szülőknek, a szervezésben aktívan közreműködőknek, hogy támogatást kaptak a bécsi szerepléshez és a kapuvári zenei program megrendezéséhez; a tolmácsoknak az egész napos helytállást.
A bemutatkozó hangverseny a kapuvári kórus műsorával kezdődött. A kórusok magas színvonalú előadását a lelkes közönség vastapssal jutalmazta.
A hangversenyt követően dr. Hoffer Imre alpolgármester megköszönte a kiváló programot, a szép estét. A vendégkórus karnagyának kapuvári ajándékcsomagot adott át.
Az est zárásaként Kapuvár városvezetése és a Szent Anna Egyházközség közös vendéglátásban részesítette a kórusok tagjait és vezetőiket a Plébánia udvarán.

kép: Vargyasné Kapuvári Erzsébet
szöveg: DukainéM