2015. november 28.: Adventi első gyertyagyújtás

Idén november 29-én veszi kezdetét az advent, amely a karácsonyra való lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. Jézus születésének ünnepére – az erre az időszakra jellemző – katolikus szertartásokkal és szokásokkal készülünk, melynek része a böjt, a bűnbánat és a tettekben megnyilvánuló jócselekedetek. A hagyományos adventi koszorú – melyet három lila és egy rózsaszín gyertya díszít – a közös karácsonyvárást segíti. A gyertyák színe szimbolikus jelentőséggel bír: a lila a bűnbánatra, a rózsaszín az örömre utal. Legjellegzetesebb adventi liturgia a napfelkelte előtt tartott hajnali „angyali mise”, a roráté, mely a Szűzanyával való közös várakozást fejezi ki. Az adventi időszakban a templomi oltárokat nem díszítik virággal, az orgona csak az énekek kíséretére szorítkozik, a pap violaszínű miseruhát ölt magára. Az adventi előkészület során a böjtölés és bűnbánat mellett tettekben megnyilvánuló jócselekedetekkel is készülünk az ünnepre. (Magy. Kat. Egyház)
Szent Anna plébániatemplomunkban az adventi első gyertyagyújtás szertartását 2015. november 28-án, szombaton az elővételezett esti szentmise elején tartotta a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola, tanár-diák kórusának közreműködésével. Horváth Mónika és Kapuiné Titz Ildikó tanárnők által összeállított szöveges-énekes műsor a lelkeket a magasságokba emelte. A tanár-diák összhang gyönyörű percekkel ajándékozta meg a templomban jelenlévő felnőtteket, gyerekeket.

 

Első gyertyaláng üzenete most az legyen,
Békesség tündököljön dobogó szíveken.
Annyi viszálykodás után csendesedjünk el,
Hisz Jézus Krisztusunk születése oly közel.

Kapuvár-házhelyi Sarlós Boldogasszony-templomunkban a vasárnap reggel 8 órakor kezdődött szentmise keretében került sor az első adventi gyertyagyújtásra. Az ünnepről szóló rövid szöveggel, versekkel színesítettek a közreműködő ministránsok és leányok.

 

Advent egy idő, amikor fényt gyújtunk: a tiszteletnek, az elismerésnek, a megbocsátásnak, a szeretetnek, a bizalomnak, az örömnek, a megnyugvásnak.
A gyertyák nem tudnak imádkozni, de elevezetnek bennünket az imához. Életünkben többféle jelentése van a gyertyáknak: Mindenekelőtt a gyertya, visszatükrözi azt a fényt, amely valamikor Betlehemben földi világunk sötétjébe jött. Aztán a keresztelésünkre emlékeztet, a Krisztussal való életünk kezdetére, hivatásunkra: az életre, az örök életre. Ismerjük fel ennek a fénynek a jelentőségét életünkben!

 
kép: Molnárné Szabó Judit, DukainéM.
szöveg: DukainéM.