2015. április 07.: Irodalmi est a plébánián

Dr. Mentes Mihály
a rábaközi papköltő

 


 

 


Az idei évben második alkalommal, a közelgő Költészet Napja alkalmából 2015. április 7-én, kedden 18 órai kezdettel tartották a Nádasi Alfonz Irodalmi Katedra programját a kapuvári plébánián. Az előadás témáját két Mentes Mihály verskötet bemutatása adta.
Dr. Cs. Varga István irodalomtörténész professzorral ezúttal díszvendég is érkezett: Hérics Istvánné Erzsébet asszony, Mentes Mihály unokahúga, aki sokat munkálkodott a verskötetek összeállításában, kiadásában.
Az előadás bevezetőjében plébánosunk, Radó Tamás atya köszöntötte a vendégeket és a jelenlévőket. Néhány mondatban összefoglalta Mentes Mihály papköltő életrajzát.
A következő percekben már Cs. Varga Istvánt hallgattuk: "Kedves Megjelentek! Szeretnék szólni pár szóval arról, hogy mit jelent számomra, hogy ez a Katedra létrejött Tamás atya és Jáki Sándor Teodóz atya jóvoltából. Igen nagy öröm, hogy a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében március 21-én, Szent Benedek ünnepén, és annak a Nádasi Alfonznak a születésnapján, akiről elneveztük ezt a Katedrát, a kitüntetettek egyike Jáki Teodóz atya posztumusz Magyar Örökség Díjat kapott. 7450 jelölt közül bekerült a Magyar Örökség Aranykönyvébe a neve.
A lényeg a külön kegyelem, hogy ennek a kitüntetésnek és ünnepségnek éppen a Szerzetesek Évében ilyen erőteljes és szép utórezgései is vannak. Megtapasztaltam, hogy Teodóz atya munkásságának, missziójának ilyen magas fokú erkölcsi elismerése valóban sok-sok jó ember érdeme: végső soron a kegyelem műve. Teodóz atya életéhez és áldásos munkásságához nehéz méltó szavakat találni. Ő nagyszerű életpélda volt, akire mindenkor csak fölnézni tudtunk és szeretetének ajándékait néha gyenge szavainkkal elismerni. Csodálatos ünnepség volt, úgy éreztem, hálaadás, hogy Teodóz atyáról laudációt tarthattam. Képeken is megörökítették a gyönyörű eseményt."
A professzor urat követően Mentes Mihály verseit olvasták fel: Najdek Lászlóné és Szalai Imréné
Az est folytatásaként a díszvendég Hérics Istvánné Erzsébet asszony következett, aki rövid életrajzi adatokkal kezdte beszédét: "Legszebb 22 hónapomat itt töltöttem Kapuváron, mert én idejöttem férjhez 1968-ban, 1969-ben itt született a fiam és sajnos 1970-ben vonatbalesetben halt meg a férjem és azóta egyedül élek. Olyan családba születtem, ahol nagyanyámnak volt két paptestvére, a lánytestvérének volt két apáca lánya, és édesanyám testvérei között volt két plébániai házvezetőnő. Édesapám pedig Fertőszéplakon volt egyházközségi képviselő-testületi tag.
Gyerekfejjel, még a játék mellett is hallottam, amit az idősek beszéltek, nekem nagyon sok olyan egyházi dolgom, emlékem van, amin talán még az atyák is csodálkoznak. Ahogy az ősök meghaltak, nálam csapódott le minden. Nem kiszórtam, hanem szedtem elő a borítékokat, válogattam széjjel és így találtam rá édesanyám hagyatékában, a »Csendben« vers alapjára.
A borítékban lévő további verseket egymásután begépeltem, így született meg a Csendben című kötet. A cím utal a háború alatt elhallgatott, majd később pedig elhallgattatott Mentes Mihály papköltő csendes tevékenységére. A Muzsikál az erdő verseinek begépelésével született meg a kicsi könyvből a nagy alakú Muzsikál az erdő. 1927-ből való ez a könyv, úgy gondoltam, hogy felújítom a könyveket, mert ha nagyobb formátumban adatom ki, akkor könnyebben lesz olvasható. Öt színpadi művet is írt Mentes Mihály, ezek közül a Szent Ágnest ugyanúgy kiadtuk egy húsz oldalas füzetben. Még két verseskötete vár arra, hogy beírjuk számítógépbe, de ez viszont a jövő évre van betervezve. 2014-től kezdődően Mentes Mihálynak jubileumi évei vannak: 2014. július 16-án volt 100 éve, hogy újmisét mondott. Az idén május 11-én lesz 55 éve, hogy meghalt. 2016. május 25-én lesz 125 éve, hogy született. A hármas jubileumra szeretnénk kiadni az összes, eddig általunk ismert verseit."
Cs. Varga professzor az előadás zárógondolataiban megköszönte Erzsébet asszony előadását, melyből a jelenlévők megismerték értékmentő, hatalmas munkáját, mely által sokak számára hozzáférhetővé válnak a megjelent könyvek.
Az irodalmi előadás utolsó perceiben Bognár Dávid kántor előéneklésével Mentes Mihály egyházi énekei csendültek fel.
Plébánosunk Tamás atya az est végén köszönetét fejezte ki az előadóknak és a megjelenteknek.

 
kép: Vargyasné Kapuvári Erzsébet
szöveg: DukainéM