2016. augusztus 13.: Burgenlandi séták passiójátékkal

Burgenlandi séták passiójáték előadással

Az idei év tavaszán szerveződött zarándoklatra nem csak kapuváriak, hanem veszkényiek, öntésiek is jelentkeztek. A meghirdetett burgenlandi utazás kiemelkedő eseménye a Szt. Margitbányai passiójáték megtekintése volt.
2016. augusztus 13-án, szombaton reggel 8 órakor két, utasokkal tele autóbusz gördült ki a kapuvári Nagytemplom elől Sopron irányába. Az időjárás „tréfálkozós formáját mutatta”, ugyanis a határt átlépve borongós, szitáló esős idő fogadta járműveinket. Szerencsénk volt, egész nap gyönyörű napsütéses időben volt részünk, tehát a táskák mélyén lapuló esőkabátokat, esernyőket nem kellett előszednünk.
Első látogatásunk a lorettoi kegytemplomban volt, ahol éppen magyar nyelvű szentmise kezdődött, így mi is bekapcsolódhattunk a szertartásba. A szentliturgia után Tamás atya vezetésével a Szűzanyát köszöntöttük énekekkel, elmondtuk a Lorettoi litániát, és imádkoztunk a Szentatya szándékára. Ezután plébánosunk röviden ismertette a templom történetét, majd lehetőség volt egy kicsit körbenézni.

Utazásunk következő helyszíne Kismarton volt. Itt található a Fertő-tó környékének legkülönlegesebb építészeti emléke az egyedülálló kismartoni Kálvária-hegy a szorosan mellé épült Hegy-templommal (Haydn-templommal) és a mauzóleummal. A helyi idegenvezető által ismertük meg az épületegyüttes történetét. Érdekes látnivaló volt a templomhoz kapcsolódó kápolnarendszer, ahol folyosókkal összekötött kápolnácskákban életnagyságú szobrokkal ábrázolták Krisztus szenvedéstörténetét. A templomból nyíló mauzóleumban van eltemetve Joseph Haydn zeneszerző, aki az itteni orgonán több alkalommal is játszott.
A koradélután folyamán már Ruszton sétáltunk. A XVI. és XIX. század között épült belvárosi házak szinte mindegyike műemlékvédelem alatt áll. A Szentháromság tiszteletére szentelt plébániatemplom eredetileg evangélikus templom volt, majd 1674-ben került a katolikus egyházhoz. A várost a gólyafészkek teszik jellegzetessé, a Fertő-tó közelsége biztos táplálékforrást jelent számukra.
A zarándoklatot záró, Szt. Margitbányán megtekintett passiójáték gazdag lelki élményt adott számunkra. A helyi plébániahivatal szervezésében, 1926 óta nyújt lelki élményt a hívő, a keresztény üzenet iránt érdeklődőknek. A római kori kőfejtő impozáns sziklás környezete, ami 2001 óta az UNESCO Világörökség része, 1961-óta hatásos szabadtéri színpadként funkcionál. A közel 600 amatőrszínész és közreműködő társadalmi munkában, nagyon hatásosan vitte színpadra Jézus Krisztus életét, szenvedését, feltámadását és küldetését. A passió üdvözlete az alapja az Evangélium boldog üzenetének és sok ember számára ad új erőt és reményt a saját életéhez.

Radó Tamás plébánosunknak és Bernáth Krisztián káplánunknak köszönjük a szép, gazdag tartalmú, jó hangulatú egész napos testi-lelki kikapcsolódást.
Az autóbusz vezetőknek köszönjük a balesetmentes utaztatást.

kép és szöveg: DukainéM.