2016. október 18.: Missziós rózsafüzér

... "Sokszínű" rózsafüzér-szemekben a világ sokszínűsége...

1571. október 7-én Lepantónál a keresztény seregek győzedelmet arattak a törökök ellen vívott csatában. A pápa a rózsafüzér imádkozással kérte a Szűzanya segítségét, amely meghallgatásra talált. Ezért V. Piusz pápa elrendelte a Rózsafüzér Királynőjének ünnepét, sőt a katolikus egyházban október hónap minden napján a templomokban közösen imádkozzák a hívek a rózsafüzért. Ahogyan a Szűzanya Lepantónál megsegítette a kereszténység védelmére kelt seregeket, ugyanúgy a magyarokat is mindig megsegítette a kereszténység védelmében. Ajánljuk magunkat ma is bátran a Magyarok Nagyasszonya oltalmába, hiszen hitünket, kereszténységünket ma is támadják. Szent Istvánhoz hasonlóan mi is bízzuk hazánkat a Szűzanya oltalmában, s meglátjuk, a lelki élmény ugyanaz lesz: a Magyarok Nagyasszonya ma sem fog megfeledkezni Mária országa, Magyarország megsegítéséről! (Táborilelkész)
Szent Anna templomunkban október hónap folyamán hétköznaponként este fél 6-tól, vasárnaponként délután 2 órai kezdettel imádkozzuk a rózsafüzért.
Az imaalkalmakba rendszeresen, nagy lelkesedéssel kapcsolódnak be a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola diákjai tanítóik, tanáraik vezetésével. Plébánosunk Tamás atya heti három alkalommal vetítéssel színesíti a rózsafüzér-imádságokat. A tizedeket mikrofonba mondják a gyerekek, néha a felnőttek is kapnak lehetőséget.
2016. október 18-án, kedden különlegesnek mondható rózsafüzér imádkozásra került sor. Olaszi Bence bevezetőként felolvasta, hogy a mai rózsafüzér imádsággal szeretnénk részese lenni azon álom megvalósulásának, amely Caracasban született 2005-ben. Lényege, hogy minden esztendőben október 18-án egymillió gyermek együtt imádkozzon az emberek lelki békéjéért, a családok, az országok, a világ egységéért, a békéért. Csak akkor lesz béke a földön, ha a szívek megváltoznak. Mire befejezzük a Missziós Rózsafüzért, átöleltük az összes földrészt, az összes embert az imánkban.
A Missziós Rózsafüzér tizedekben egy-egy földrész missziójáért imádkoztunk. "Sokszínű" szemeiben a világ sokszínűségét tárta elénk. Minden tizede eszünkbe juttatott egy-egy olyan területet, ahol az Egyház evangelizációs misszióját teljesíti napjainkban is:

a SÁRGA - a felkelő nap fényét, Ázsiát
a KÉK - Ausztrália és a Csendes-óceán szigeteit körülölelő óceánt,
a FEHÉR - Európát szimbolizálja, a Szentatya székhelyét,
a PIROS - eszünkbe juttatja a hit tüzét, melyet a misszionáriusok Amerikába vittek,
a ZÖLD - Afrika őserdeit és szavannáit jelöli.

Némethné Tóth Katalin tanárnő szép feladatot vállalt magára, mert Szent Pio atya gondolatait szem előtt tartva adott nem mindennapi feladatot tanítványainak. A rózsafüzér tizedeit német, horvát, latin, angol és olasz nyelveken imádkozták, mikrofonba mondták a gyerekek A tizedek előtt rövid elmélkedést olvastak fel, és világító mécseseket helyeztek el az oltáron. A keresztre a kontinensek színeit jelképező szalagokat rakták fel. Tamás atya a bevezető-, valamint a tizedek közötti imákat mondta. A tizedek imádkozása alatt a földrészekre jellemző képeket vetítettek.
Köszönet és gratuláció a tanárnőnek, valamint a diákoknak, öröm volt hallani őket. Köszönjük a kiváló feladatmegoldást.
Szent Pio atya évekkel ezelőtt azt mondta:
"Képzeld csak el, mennyire megváltozna a világ, ha egymillió gyerek imádkozná a rózsafüzért."
Szent II. János Pál pápa ajánlja nekünk a rózsafüzért, mint a béke imádságát:
"Hiszek ezen ima hatásában, mint a családokban és a világon meglévő béke forrásában."

kép és szöveg: DukainéM.