„Szép Tündérország támad fel szívemben ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek, megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
ilyenkor decemberben.” (Juhász Gyula)

2016. november 26.: Adventi első gyertyagyújtás a Szent Anna templomban

 

Adventi első gyertyagyújtás

Advent az Úr kegyelemhozó eljövetelére való felkészülés időszaka, Szent András ünnepe körül kezdődik. A legjellegzetesebb adventi liturgia a hajnali mise, a rorate, mely a Szűzanyával való várakozás népi megnyilvánulása. Ebben az időben sokszor felhangzik a csodálatos gregorián himnusz: Harmatozzatok, egek onnan felülről, és felhők hozzák az igazat.
A közös karácsonyvárást segíti a három lila és egy rózsaszín gyertyával feldíszített adventi koszorú hagyománya nemcsak a családokban, hanem templomainkban és más közösségekben is. A gyertyák színe szimbolikus jelentőséggel bír: a lila a bűnbánatra, a rózsaszín az örömre utal.

Szent Anna-plébániatemplomunkban az adventi koszorú első gyertyagyújtási szertartását a Páli Szent Vince Katolikus-iskola diáksága 2016. november 26-án, a szombat esti elővételezett szentmise elején tartotta. A templomot zsúfolásig megtöltötték az első gyertyagyújtás szentmiséjén résztvevők. A verses-prózai részeket hangszeres kísérettel előadott, különböző kórusszámokkal ötvözték. A műsor összeállítása Kapuiné Titz Ildikó tanárnő kiváló szakmaiságát tükrözte. Emelte az áhitat hangulatát a hangszerek megszólaltatása: Némethné Tóth Katalin és Pászli Éva tanárnők, valamint Bognár Dávid kántor közreműködésével.

Az ünnepi szentmisét Bernáth Krisztián káplán mutatta be, aki a szentmise elején megáldotta az adventi koszorút.A szentmisét követően a templomból Kapuvár Fő terére vonult a tömeg, ahol - hagyományosan - a városi rendezvénnyel folytatódott az adventi gyertyagyújtás és a város adventi fényeinek bekapcsolása.

Advent első vasárnapján felgyulladt egy gyertya fénye, melegítse át szívedet, legyen fénylő eredménye. Kezdődik a csodavárás, ahogy egykor Jézust várták: szeretettel, bizalommal, a tűz lángját körülállták. Szeretettel tárd ki lelked, öleld át a nagyvilágot, kívánd azt, hogy minden ember itt a Földön legyen áldott.
kép és szöveg: DukainéM.