2016. júnus 06-11.: Lourdes-i zarándokút

Lourdes-i zarándoklat az "Irgalmasság évében"
2016. június 6-11.

1. nap: A kora reggeli órákban Szent Anna plébániatemplomunk harangjai búcsúztatták csoportunkat, amikor a templom elől kigördült a csoportunkat szállító luxusbusz. Sopronnál hagytuk el kis országunkat, hogy ausztriai, olaszországi autópályákon átrobogva elérjük tervezett úticélunkat Lourdest.
Rövid imára megálltunk Ausztriában a festői Wörthi-tó félszigetén lévő Mária Wörthi kegytemplomban. Majd tovább folytattuk az utazást tranzit-szálláshelyünkig. Karintia legemblematikusabb jelképe, a Wörther See déli partján, egy kiugró kis félszigeten tornyosuló Maria Wörth híres zarándoktemploma. A festői fekvésű régi és új plébániatemplom gyönyörűen megmunkált gótikus és barokk díszítéseivel, középkori freskóival, gondosan ápolt sírkertjével a mozgalmas Wörthi tó partján a nyugalom szigete.

2. nap: A szálláshelyen elfogyasztott reggeli után tovább utaztunk az UNESCO Világörökség listáján is szereplő Avignonba, a "pápák városába", ahol rövid városnéző séta során ismerkedtünk nevezetességeivel. Avignon város Franciaországban a Rhône folyó bal partján terül el, Vaucluse megye legnagyobb városa. Gyakran emlegetik a Pápák városaként is, mivel a XIV-XV. században számos pápa és ellenpápa itt vezette hivatalát. Az avignoni pápai palota a legnagyobb középkori gótikus épület. A pápai székhely, amely egyidejűleg erődként és palotaként szolgált, a XIV. században a nyugati kereszténység szimbóluma volt. A palota hat konklávé színhelye volt.

3.-4. nap: Két egész nap állt a rendelkezésünkre Lourdes-ban, Európa és a világ egyik legnagyobb kegyhelyén, ahol a 14 éves Soubirous Bernadettnek 1858-ban 18 alkalommal jelent meg a Szent Szűz. Zarándoklatunkat a jelenések helyszínén, a massabielle-i barlangnál kezdtük. Itt fakad az a gyógyító erejű forrás, melyhez több ezer gyógyulás köthető. Megtekintettük a Rózsafüzér Bazilikát és a barlang fölé épült Szeplőtelen Fogantatás Bazilikát, továbbá a földalatti X. Szent Piusz Bazilikát és a Szent Bernadett templomot, a Boly malmot, mely Szent Bernadett szülőháza. Bejártuk a keresztútat, melynek 10. stációját 1912-ben magyar zarándokok ajándékoztak Lourdes-nak. Első este közösen részt vettünk a betegek körmenetén, a következő este fakultatív programként választhatták a csoport tagjai.

5. nap: Elérkezett a nap, amikor búcsút intettünk a Mária-kegyhelynek. Autóbuszunk ezen a napon már
Magyarország felé vette az irányt. Úti célunk a miniállam, Monte Carlo volt, ahol a város nevezetességeivel ismerkedtünk. A város mediterrán éghajlatának köszönhetően nem különül el élesen a nyári és téli turizmus. Monaco előtt a Földközi tenger hullámzik, mögötte hegyoldal emelkedik. Négy városrésze közül a legnépszerűbb Monte Carlo. Csodálatos földrajzi elhelyezkedése mellett, sajátos gazdasági- és adórendszerének köszönhetően minden csupa luxus, fény és csillogás. A hercegség nemcsak gyönyörű panorámájáról, hanem az idegenforgalomban betöltött szerepéről is híres. Sportszemszögből tekintve, a Formula-1-es világbajnokság egyik helyszíne, ahol a futam idejére versenypályává alakul Monaco számos utcája.

San Remo: tranzitszállás

6. nap: Zarándoklatunk utolsó napján látogatást tettünk Padovában, ahol a Szent Antal bazilikában a Szent sírját és ereklyéit kerestük fel. A város védőszentjének a testét őrző impozáns bazilika, jelentős művészeti és szellemi értéket képvisel. Minden évben számtalan zarándok és turista érkezik a csodatevő Szent Antal tiszteletére épített bazilikába a világ számos országából. A közelben lévő Prato della Vallén, Európa egyik legnagyobb, ovális alakú, kertszerű terén kellemes sétát lehet tenni. A sétautak mentén 82 szobor látható, melyek a padovai születésű, vagy a városhoz valamilyen formában kötődő híres személyeket ábrázolják. Itt áll Báthori István szobra is, aki a városban tanult.

Padovai látogatásunk után már a hazafelé utazás kilométereinek megtétele várt ránk. Gyönyörű tengerparti tájak után a hegyvidéki tájak ejtettek ámulatba bennünket. Utazásunkat rövid pihenőkkel megszakítva a késő éjszakai órákban érkeztünk meg Kapuvárra. A Szűzanya közbejárása által gyönyörű napsütéses hetet kaptunk. Sok-sok imádsággal, énekekkel köszöntük meg. Zarándoklatunk megszervezését Radó Tamás plébános atyának köszönjük, aki gondoskodott a naponkénti lelki töltődésünkről. Utazásunk idegenvezetőjének, Kálmán Lajosnak köszönjük a bőséges, korrekt ismertető előadásokat. Az autóbusz vezetőinek: Liszkai Imrének és feleségének Dórának a balesetmentes utaztatást. Lelkiekben és szép látnivalókkal gazdagodva térhettünk otthonainkba.

kép és szöveg: DukainéM.