2017. február 28.: Irodalmi estek a plébánián

 

Farsangvégi operett est a kapuvári plébánián

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak elnevezése a farsang. Hagyományosan a vidámság, a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, a gazdag néphagyományokra épül.
Vidám farsangi hangulatban volt részük azoknak, akik eljöttek a kapuvári Plébániára 2017. február 28-án, kedden este 18 órára, Budai Ibolya óvónő és Bognár Dávid kántor farsangbúcsúztató operett-estjére.
A plébánia minden szegletét betöltötte az énekes-zenés est hangulata. A műsorban Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Zerkovitz Béla, Huszka Jenő, Szirmai Albert operett-szerzők népszerű darabjaiból és Kacsóh Pongrác daljátékából csendültek fel az ismert slágerek.
A műsorfolyamban a duettek éneklése során egyre jobban fokozódott a vidámság, a jókedv.
A szereplők előadásmódja, énekhangja méltán aratott hatalmas sikert, melyet sokszor kitörő vastapssal jutalmazott a közönség. Különösen felforrósodott a hangulat, amikor az előadott népszerű operett slágerek refrén részei csendültek fel, ugyanis a közönség soraiból többen is bekapcsolódtak az éneklésbe.
Az előadás után Tóth Imre a Plébániai Tanácsadó Testület alelnöke köszönetet mondott: a két szereplőnek a nagyon színvonalas, sok vidámsággal fűszerezett előadásért; Tamás atyának az est megszervezését és a plébániai helyszín biztosítását.
A jelenlévőket Kiss Józsefné finom farsangi fánkjával és Tóthné Kéri Edit különlegességnek számító, nagyon mutatós, ízletes virágfánkjával vendégelték meg. Köszönjük mindkettőjük fáradozását, szorgalmas munkáját.
A Plébánia sajtósa az előadást követően rövid beszélgetésre kérte az előadókat, melynek eredményeként az alábbiakat tudta meg:
Ibolya asszony – elmondása szerint - kicsi gyermekkorától fogva kedveli, énekli az operetteket, hiszen szülei sokszor hallgatták a fekete bakelitlemezekről megszólaló dalokat. Tehetségét szép hangját édesanyjától örökölte, aki szervezője és tagja volt a Kapuvár-gartai Szent Cecília kórusnak. A kapuvári katolikus óvodában csoportjába járó gyermekek szívesen énekelnek, sok-sok olyan dalt ismernek, amelyekre ő tanította meg őket.
Dávid arról beszélt, hogy a műsor megszervezése Radó Tamás plébános atyával történt előzetes megbeszélés alapján történt. A program hagyományosnak mondható, hiszen 3. alkalommal került sor a vidám, mókás összeállításra, így búcsúztatva a farsangi időszakot. A fiatal kántor elmondása szerint Budai Ibolyával több alkalommal volt közös éneklésük vagy énekes-hangszeres szereplésük. Például nagy sikerrel léptek fel a Páli Szt. Vince Katolikus-iskola bálján, ahol operett számokkal kápráztatták el a hallgatóságot. Barátságuk évekkel korábban, közös énekkari munkával kezdődött, ahol a beszélgetések alkalmával kiderült, hogy kedvenc műfajuk az operett és a daljáték. Mindketten tagjai a kapuvári Dramatőr Színi Társulatnak, melyben rajtuk kívül még 8 tag tevékenykedik. Azt tervezik, hogy az ősz folyamán egy zenés vígjátékkal örvendeztetik meg az előadásukra kíváncsi érdeklődőket.

kép és szöveg: DukainéM.