2017. május 06-07.: Anyák napja

 

"Az édesanyák és a nagymamák szeretete olyan, mint a nap sugara, mely áldást, fényt, szeretetet áraszt szerte a világra."

Édesanyákat köszöntöttek Kapuváron, a szentmiséken

Évtizedek óta hagyomány, hogy az édesanyákat, nagymamákat május első vasárnapján köszöntik a gyermekek. Így történt ez a kapuvári Szent Anna templomban a május 6-án, szombat esti elővételezett szentmisén, valamint a kapuvár-házhelyi Sarlós Boldogasszony templomban május 7-én a vasárnapi 8 órai szentmisén. Mindkét alkalommal plébánosunk Radó Tamás atya mutatta be a szentmiseáldozatot. A szentliturgiákon az édesanyákért szóltak a könyörgő imádságok, a köszöntő versek.
A miséző atya szentbeszédének gondolatsora is teljes egészében a nőről, az édesanyáról szólt, aki harmóniát teremt életünkben, hogy azzal a világot széppé varázsolja számunkra. Idézte az evangélisták által megírt, a Bibliában olvasható történéseket, mindegyik lényeges mondanivalója az, hogy az asszonyok mindig ott voltak Jézus mellett.
Ferenc pápa csütörtök reggeli homíliájának vezérgondolatára, a nő és a férfi társadalmi szerepének lényegéről, az egymás iránti elköteleződésről fejtette ki mondanivalóját. Hangsúlyozta, hogy a férfi és a nő ugyan nem egyforma teremtmények, de egyik sem feljebb való a másiknál. Az Isten olyan kinccsel ajándékozta meg a nőt, amellyel harmóniát visz a teremtett világba. Hétköznapjainkban sokszor elfeledkezünk erről, pedig ő az, aki megtanít simogatni, gyöngéden szeretni, betegágynál virrasztani, imádkozni.  Legtöbbször elfeledkezünk minderről, csak "háztartási robotként" látjuk, amikor a napi munkája után, bevásárló csomagokkal fáradtan hazaérkezve, az otthoni "műszak" teendőinek egész sora vár rá. A szónok arról is beszélt, hogy napjainkban a híradásokból értesülünk arról, hogy a világban milyen sok durvaságok történnek, melyeket főleg nők ellen követnek el. Tulajdonképpen ez pusztítás, hiszen Isten által adott kincset, a harmóniát teszik tönkre. A nő harmónia, költészet, szépség, Isten ajándéka és nélküle a világ nem lenne ilyen szép, nem lenne harmonikus.  Köszönjük meg a Teremtő Istennek, hogy családjainknak adott szerető édesanyákat.

05. 06.: Kapuvár - Szent Anna templom
05. 07.: Házhely - Sarlós Boldogasszony templom
 
Világ legszentebb édesanyja, Mária! Te habozás nélkül mondtál igent az Atyának, aki anyai szolgálatod által küldte Egyszülöttjét a világba. Járj közben leányaidért, a családanyákért, hogy akik Hozzád hasonlóan bátran igent mondtak gyermekeik test szerinti életének megjelenésére, meggyőződéssel, bölcsen tudják irányítani a rájuk bízottakat az Isten színe előtt növekvő evangéliumi élet útjára is. Ezáltal hozzájárulva az örök isteni tervhez, mely azt akarja, „hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére.” Krisztus a mi Urunk által!
 
kép: Vargyasné Kapuvári Erzsébet (Szent Anna temlom)
Molnárné Szabó Judit (Házhely)
szöveg: DukainéM.