2017. június 06.: Irodalmi estek

 

Az irgalmasság bajnokai

A Nádasi Alfonz katedra soron következő irodalmi estjét 2017. június 6-án, kedden 18 órai kezdettel tartották a kapuvári Plébánia közösségi termében. A programban Kovács Pál újkéri plébános atya "Az irgalmasság bajnokai" című prédikációs könyvének bemutatását, dedikálását hirdették.
A felvidéki Mátyusföld Galánta városából származó fiatal pap kedves ismerőse a kapuváriaknak, hiszen Pál atya káplánként 2010-2012. időszakban szolgált az egyházközségben. Jelenleg az újkéri, a sopronhorpácsi, a szopori és a tompaládonyi hívek plébánosaként látja el szolgálatát.
Az előadást megelőző percekben Radó Tamás atya, házigazda plébános néhány szóval köszöntötte a vendéget és a hallgatóságot, majd átadta a szót a könyvbemutatásra.
Az előadó viszontválaszában megköszönte a lehetőséget arra, hogy a kapuvári híveknek is bemutassa a prédikációsorozatból összeállított könyvet, majd felkérte Najdek Lászlónét, hogy az előadás elején és végén egy-egy, az alkalomhoz illő verset olvasson fel.
Pál atya előadásában nagyon részletesen kifejtette gondolatait az Irgalmasság Szentévével kapcsolatban, melynek alapján prédikáció-sorozatot készített.
A szentévben Isten még közelebb akart az emberekhez kerülni. Ferenc pápa a bíborosi időszakában találkozott bíboros barátjával, aki felhívta figyelmét a nyomornegyedekben tapasztaltakra, látta a társadalmi feszültséget, hogy a pénz, a hatalom mennyire megváltoztatja az embereket. Milyen jó lenne, ha a megbocsájtásnak is lenne szent éve, az embereknek nagy szüksége van a megbocsájtásra. Ez a gondolat nem hagyta nyugodni a bíborost, ezért pápává választása után az Irgalmasság Szentévét hirdette meg abban az évben, amikor vasárnapról vasárnapra Szent Lukács evangéliumát olvassák fel. Lukács evangéliuma maga az irgalmasságról szól. Olyan történeteket hallunk ott, mint a Tékozló fiú, a Gazdag ember és a szegény Lázár és az Irgalmas szamaritánusról szóló történet. Tőlünk, mai emberektől nagyon idegen a szó: irgalmasság, irgalom, mintha valakitől kegyet kérnénk. Az isteni irgalmasság nem erről szól, hanem arról, hogy lássuk, Isten irgalmassága mennyire jelen van a mi hétköznapi életünkben. Jézus Krisztusban Isten irgalmassága jelenik meg, ezt Szentatyánk az Irgalmasság arca kezdetű bullájában le is írja. Ugyanitt olvashatjuk, hogy Jézusnak az egész élete, minden tettei, szavai erről az irgalmasságról szólnak.
Az irgalmasságnak van egy horizontális, embertől-emberig való dimenziója is: ha engem Isten nagylelkűen szeret, akkor az embertársaim felé nekem is ugyanezt kell sugároznom. A keresztény ember életében az a lényeg, hogy Istennel milyen kapcsolatban van, és ezt a szeretetet hogyan adja tovább embertársai felé.
Pál atya a következőkben arról beszélt, hogy a pápai bulla tanulmányozása után mennyire megváltoztak gondolatai, prédikációi. Az elhangzott szentbeszédekben valahol mindenki magára ismert, mindenki felismerte, hogy az Isten megérintette. Ezért született meg a hívek biztatására az Irgalmasság bajnokai című könyv, melynek mottója Szász Emese olimpiai bajnok szavai: "Örömkönnyek folynak az arcomon, mert amiért gyerekkorom óta dolgozom, az most valóra vált!" – majd Pál atya folytatta a gondolatsort saját szavait idézve a könyvből: "Milyen jó lenne, ha mi is hasonló erővel élnénk meg az Irgalmasság Szentévét. Bennünket az Úr szintén győzelemre hívott, ám edzés, küzdés, kudarcok, felkelések nélkül nem fog menni. Nem tudunk nyerni. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt és legyünk mi az Irgalmasság bajnokai!"

szöveg és kép: DukainéM.