2017. július 10.: Nemzetközi kórustalálkozó

Nemzetközi kórustalálkozó templomunkban

A Summa Cum Laude Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztivál (SCLF) fő helyszíne Bécs. A 2017. július 7-től július 12-ig tartó zenei programsorozatra a világ különböző országaiból érkeztek, és tehetségüket, kiválóságukat mutatták be a kórusok, zenei együttesek. A SCL fesztivál több napig tartó zenei esemény az évben (ez egy folyamatos projekt), amelynek célja, hogy egyedülálló élményeket nyújtson a jelenlevő fiatalok számára, megismerjék egymás zenei kultúráját.
A nemzetközi zenei fesztiválon 2017. július 8-án délelőtt Kapuvárt képviselve, immár nyolcadik alkalommal mutatkozott be a Metrum Kórus. Az idei évben is a zeneiskolás fiatalokból álló énekkar közvetítette a magyarok, a kapuváriak zeneszeretetét.
A zenei versenyen találkoztak - többek között - a hongkongi kórus tagjaival, akiket meghívott vendégként köszönthettek Kapuváron.
A vendégkórus bemutatkozó hangversenyére a kapuvári Szent Anna plébániatemplomban került sor 2017. július 10-én, hétfőn este 19 órai kezdettel. A zenei esemény szereplőit és a hallgatóságot az Egyházközség képviseletében Radó Tamás atya házigazda plébános, Tóth Imre alelnök köszöntötte. Kapuvár város Polgármestere és Önkormányzata nevében Horváth László önkormányzati képviselő, iskolaigazgató szólt. Elmondta, hogy külön öröm számára a ma esti koncert, hiszen különleges zenei élményt kínál a közönségnek, egyben tisztelettel adóz Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50 évfordulója alkalmából is. A kórusok hangversenyét a kapuvári Ars Camerata vegyes kar műsora nyitotta, előadásukban hallhattuk Händel: O thou that, Ismeretlen szerző: Áldás és Vivaldi: Gloria című műveket. A kórus vezényelte Brandné Szabó Ildikó, zongorán közreműködött Borsodiné Szabó Judit.
A Metrum Zenei Alapfokú Művészeti Iskola kórusa műsorában az elszálló muzsika hangjáról, a bodzavirág illatáról, a hegyi túráról, a nyári kirándulásról, motorozásról, varázslásról énekeltek. Programjukat csángó magyar népdal-feldolgozásokkal zárták. A kórust Brandné Szabó Ildikó dirigálta, zongorán közreműködött: Fejesné Horváth Renáta.
A kapuváriakat követően a vendégszereplésre meghívott hongkongi kórus előadása bűvölte el a hallgatóságot. A SKH Lám Kau Mow Középiskola iskolakórusát 1983-ban alapították, melynek 130 tagja van és kóruscsoportok alkotják: a Felsős Vegyeskar, a Felsős Lánykórus, az Alsós Szoprán Kórus és a Fiúkórusok. Az iskolakórus elhivatott a tanulók képzésében, hangsúlyt fektetve a kórusos és vokális képzésre, a kóruszene iránti ismeretek növelésére és a csapatszellem ápolására. Az elmúlt három évtizedben aktívan részt vettek, számos díjat nyertek a különböző zenei eseményeken, az iskolák közötti zenei versenyeken, iskolai rendezvényeken. (Guinness World Record eseményen, a "The 15 Years - Youth Musical Performance" és a "The Ode to Joy - Concert of Ten Thousand a Hong Kongi Ifjúsági Csoportok Szövetsége szervezésében, a Karacsonyi öröméneklésen, a Hong Kong Óceán Parkban, Hong Kong Disneylandben és Hongkong Nemzetközi Repülőterén.)
Joanne Kong karmester Hong Kongban született, már kisgyerek korától kezdve rajongott a zenéért, az énekléséért. Több szóló énekesi versenyen vett részt fiatalként, 16 évesen megnyerte a Hong Kongi Iskolák Zenei Versenyének szóló énekes díját.
2006-ban a Hong Kong Egyetem Művészeti Szakán zenei tagozaton főiskolai diplomát, majd 2015-ben a Hong Kong Baptista Egyetem Karvezetés Szakán egyetemi végzettséget szerzett. Kiváló tanulmányi előmeneteléért megkapta a „Helen Moore-Williams Zenei” és „Scholastic Award” díjakat. További sikeres zenei tanulmányai eredményeként zenetanár és zongoraművész lett. Egyetemi tanulmányai óta tanít zenét, elsődlegesen zongoratanárként, zongorakísérőként és karvezetőként dolgozott. Jelenleg a SKH Lam Kau Mow Középiskola zenei tagozatának vezetője. Zenetanárként a The Hong Kong-Asia Piano Open Competition Zongoraversenyen „Kiváló oktatásért” járó díjjal tüntették ki. Iskolakórusa 2015-ben a Hong Kongi iskolák Zenei Fesztiválján a Legjobb Középiskolai Vegyeskar címet kapta meg. Iskolai zenekara pedig 2016-ban az Év Együttese címet nyerte el a Joint School Zenei Versenyen.
A nagyon színvonalas hangversenyen az elhangzó kórusművek után a lelkes közönség kitörő vastapssal fejezte ki örömét, gratulációját.
A zenei programot követően Kapuvár város népviseletét bemutató babapárt és a városról készült képeskönyvet ajándékozták a vendég kórus karnagyának. A kórustagok a Szent Anna-templomról készült képeslapot kapták emlékül.
Az est zárásaként Kapuvár városvezetése és a Szent Anna Egyházközség közös vendéglátásban részesítette a kórusok tagjait és vezetőiket a Plébánián.

A kórustalálkozó a kórusok és a hívek együtténeklésével fejeződött be a templomban.


Célszerű a menüben bal oldalon fent leklikkelni a háttérzenét (hangszóró) és a videón ráklikkelni a hangszóró ikonra.
szöveg és kép: DukainéM.