2018. november 09.: Szent Márton napi megemlékezés

 

Szent Mártonnak ünnepén...

A kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Óvoda, Általános Iskola óvodásai és 1-2. évfolyamos kisdiákjai 2018. november 9-én délután 5 órai kezdettel, ünnepi műsorral emlékeztek Szent Márton püspökre. A kisgyerekekkel együtt ünnepeltek szülők, nagyszülők, ismerősök. A Márton-napi megemlékezés első részét a gyönyörű városközponthoz tartozó várárokban kialakított szabadtéri színpadon tartották.
Az ünnepség elején plébánosunk Tamás atya köszöntötte a gyerekeket, felnőtteket és néhány mondatban összefoglalta, hogy kiről is szól a megemlékezés. A színpadon izgatottan várták szereplésüket a Hóvirág csoportosok, akik Dukai Imréné és Nagyné Horváth Zsanett óvónők vezetésével készültek.
A következő percekben már Szent Márton püspök egyik legendájának története elevenedett meg a katolikus iskola 8.b osztályosa, Hejner Bálint és Mészáros Csaba lovas közreműködésével.
A történet az út szélén didergő, segítségért könyörgő, szegény koldus és a lovas katona találkozásáról szólt. A nézőközönség apraja-nagyja izgatottan várta a lovast, tágra nyílt, csillogó szemek figyelték, hogyan segít a lovon ülő ember. Kettévágja-e díszes köpenyét és teríti rá a fázó„koldusra”. Rövid párbeszéd zajlott le a történet szereplői között:
"- Szánj meg engem, jó katona! Úgy fázom, majd megfagyok. Segíts rajtam!
- Sajnállak szegény ember, hogy nem segítenek rajtad a szívtelen emberek.
Most nincsen velem se pénz, se élelem, de a köpenyemet megosztom veled.”
Ezután nagy suhintással elvágta köpenyét és egyik felét odaadta a szegénynek.
"- A Jóisten áldjon meg a jó szívedért!
- Az Úr Jézus arcát látom benned, mert aki a szegényeken segít, aki jót tesz, azt megáldja az Isten."
A jelenet után az óvodások a lovast kísérve, „a köpenybe takart koldussal” együtt, kezükben lámpásokkal, vidám énekléssel, vonultak a Fő téren át a templomba, ahol az ünneplés folytatódott. Az óvónők és a gyerekek lelkes, közös éneklése töltötte be a templomot. Gitáros kísérettel színesítették a műsort: Farkasné Márk Zsuzsanna és Mészárosné Taródi Erika óvónők.
Az ünnep a kapuvári ÍzvadÁszok felajánlásával a plébánián tartott szeretet-vendégséggel zárult, melyen ludaskását kaptak a gyerekek és felnőttek. Az újdonságnak számító ételnek nagy sikere volt, a közel 100 adag hamar elfogyott. A finomabbnál finomabb süteményeket a szülők készítették.
Hálásan köszönjük: Radó Tamás plébános atyának a szeretet-vendégség lebonyolításához biztosított plébániai helyet; a szülőknek a sok-sok, finomabbnál finomabb süteményt. Mészáros Csabának és az ÍzvadÁszoknak, hogy e nemes feladat elvállalásával támogattak bennünket.

 

képek: Farkasné Márk Zsuzsanna óvónő és
Némethné Tóth Katalin ig. h.
szöveg: DukainéM