2018. november 28.: Celldömölki zarándoklat

 
Jutalomutazás az összegyűjtött rózsafüzér-csillagokért

"A szentolvasó a család imája és ima a családért. Az együtt imádkozó család együtt marad. A Rózsafüzér szép és gyümölcsöt hozó imádság a gyermekek nevelésében. A szentolvasót imádkozni a gyermekeinkért és velük együtt, egészen kicsiny koruktól kezdve nem old meg természetesen minden problémát, de olyan lelki segítséget nyújt, amelyet nem szabad lebecsülnünk."
"Fogjátok újra kézbe a Rózsafüzért, fedezzétek fel az ima erejét a Szentírás fényében, a liturgiával összhangban, a mindennapi élet körülményei között.” (Részlet: Szent II. János Pál pápa Rosarium Virginis Mariae apostoli leveléből)

Szűz Mária celldömölki kegyhegyét minden évben a zarándokcsoportok sokasága keresi fel. A kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola diákjai pedagógusaik kíséretével, szülőkkel, nagyszülőkkel és egyházközségi felnőttekkel 2018. november 28-án közös autóbuszos kiránduláson vettek részt, melynek programja a Kis-Máriacelli kegytemplom és a Kemenes Vulkánpark látogatása volt. A jutalom-utazáson azok a gyerekek vehettek részt, akik az októberi rózsafüzér imádságokon szorgalmasan, lelkesen részt vettek, buzgón imádkoztak. Őket iskolai keretben is jutalmazták: igazgatói vagy osztályfőnöki dicséretben részesültek.
Kapuvárról 1 órás utazással értünk Celldömölk központjába, ahol Németh Zoltán helyi plébános atya örömmel fogadta a látogatókat. A Csodatévő Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt templomban már Kiss Ernőné, Katalin asszony idegenvezetőt hallgattuk, aki nagyon lelkesen beszélt, sok-sok érdekességet tárt elénk a templom történetéről. Megtudtuk, hogy a templom építése és a városi hitélet felvirágoztatása Koptik Odó apát érdeme. A mellékoltárokat felsorolva, mindegyikről rövid ismertetést adott. A templom 50 méteres, egyhajós épületének elején található a kegykápolna a Boldogságos Szűz csodatévő szobrával. A templomból falépcsőn felfelé haladva eljutunk a kincstárba, mai nevén Tárházba.
A kincstár falait Schweichard osztrák festő képei díszítik. A gyűjtemény legértékesebb darabja a XVII. századból származó két szekrény, melyben az évszázadok alatt összegyűlt emléktárgyak, hálatárgyak láthatók.
A templomtörténetét megismerve a lelkiekre fordítottuk figyelmünket. Radó Tamás atya vezetésével rózsafüzér-tized elimádkozásával fohászkodtunk a Szűzanyához, azután a hálaadó szentmise következett. Kántorunk Bognár Dávid által összeállított énekekkel fejeztük ki hálánkat, dicsőítettük az Urat.
Következő programunk már a Kemenes Vulkánparkban volt. A különleges formájú, öt szintesépület a Ság-hegy lábánál már messziről kitűnik, tárul az idelátogatók szeme elé. Az intézmény 2013 áprilisában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, mely az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását rejti magában. Három csoportra bontva jártuk végig a bemutató-termeket, ahol a XXI. századi interaktív eszközökkel sok-sok érdekességet láttunk-hallottunk a tűzhányók kialakulásáról, lenyűgöző világáról. A látogatás utolsó perceiben rövidfilmvetítéssel „élővé váltak” az előadók által elmondottak. Az intézmény idegenvezetői alapos tudásukról tettek tanúbizonyságot, ezzel is megerősítették, hogy küldetésüknek lényege a tudásalapú élmény átadása. Nem véletlenül kapta meg a Kemenes Vulkán Park 2016 nyarán a
közérdekű muzeális gyűjteményi besorolást. Gratulálunk!
Az utazásról fáradtan, de sok-sok szép élménnyel gazdagodva térhettünk otthonainkba. Az egész napos program megszervezését, a lelki feltöltődésben részesítést köszönjük Tamás atyának. A Szent Anna Plébánia és az iskola Szülői Munkaközössége anyagi támogatással biztosította a gyermekek utazását.

 

képek: Némethné Tóth Katalin és DukainéM
szöveg: DukainéM