2018. december 22.: Adventi negyedik gyertyagyújtás

 

„Csöndes napok ezek. Sötét hajnalok, roráték ideje. A várakozás heteiben élünk. Sötétben botorkálunk, de biztosan tudjuk, hogy megérkezünk a fénybe, és eljön, akit várunk. Ragadjuk meg a megszentelt időt, kapaszkodjunk bele a csöndbe, hallgassuk Isten hallgatását. Segítse a csöndbe való belépést Pilinszky János imája: „Add, Istenem, hogy a világ kisimuljon és elcsendesedjen bennem és mindenkiben. Hogy az éjszaka csöndjében asztalodhoz ülhessek, ahhoz az asztalhoz, ami mellől senki se hiányozhat. Ahhoz az asztalhoz, hol a Nappal és a csillagokkal együtt a hétköznapok is kialszanak, s egyedül a te békéd világít. Igen, hogy helyet foglalhassak már most egy rövid időre annál az eljövendő asztalnál, amit egy öröklétre megígértél, s aminek egyedül a te békéd a lámpása, eledele és terítéke. (…) Add, hogy imámban ne kérjek semmit, de annál inkább hallhassalak és hallgassalak Téged.”
(Részlet: Borsodi Henrietta gondolataiból)
Az adventi negyedik gyertyagyújtás szertartását a kapuvári Ars Camerata kórus tartotta Szent Anna templomunkban december 22-én 18 órai kezdettel, az elővételezett szentmise előtt. A gyertyagyújtás elején Bach-Gounod: Ave Maria-ja szólalt meg. 
A kórus három művet énekelt, melyben elhangzott : Gaudete és a Pie Jesu (ismeretlen szerző alkotása) és Praetorius: Ős Jessze
A kórusszámok között prózai és verses elemek váltakoztak, melyben Borsodi Henrietta adventi gondolatait olvasták fel. Elhangzott továbbá: a Páli Szt. Vince Kat. Ált. Isk. tanulója, Reider Norbert: A negyedik vasárnap; és G.K.Chestenon: Karácsonyi dalocska című költeménye.
Az elővételezett szentmisét bemutatta: Bernáth Krisztián káplán.

 

 

Eljön e gyönyörű ünnep
Negyedik vasárnapja,
S szívünkben kinyílik
A szeretet ibolyája.

Tán nincs is ennél szebb ünnep,
Mely Jézus születésére felkészíthet.
Hisz karácsony napján született a Megváltó,
És a templomban zeng a kvintváltó.

Gyertek, gyertek, örvendezzünk.
A születésre felkészüljünk.
Már csak két nap van hátra,
S Jézus rád vár már ma.
(Reider Norbert tanuló: A negyedik vasárnap)

 

szöveg és képek: DukainéM