2014. október 23.: Megemlékezés

 

Ünnepség és szentmise
az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére

Kapuvár város és az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének közös szervezésében 2014. október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek.
Az ünnepség az andaui hídnál felállított emlékműnél a díszvendégek koszorúzásával és megemlékezésével kezdődött.
A koszorúzást követően 16 órától a kapuvári Szent Anna plébániatemplomban folytatódott a közös ünnepi megemlékezés.
A templomban tartott ünnepség bevezetőjeként Kapuvár város fúvószenekara előadásában elhangzottak az Európai Unió, Ausztria és Magyarország himnuszai, azt követően Wurst Erzsébet az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége nevében köszöntötte a meghívott vendégeket, az ünneplő közönséget, külön is kiemelve a díszvendégeket: Dr. Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, Dr. Eichtinger Martin nagykövetet, az Osztrák Szövetségi Minisztérium Európa, Integráció és Külügy Kulturális tagozatának vezetőjét, Dr. Nagy Istvánt, a Magyar Földművelési Minisztérium Parlamenti Államtitkárát, Dr. Hajas Gábor követet, Magyarország bécsi nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét, Steinbach József református püspök urat, Gabnai Sándor urat, a soproni Evangélikus Egyházmegye esperesét, Pál László burgenlandi püspöki vikárius urat, Radó Tamás atyát, a kapuvári Szent Anna templom plébánosát.
Az ünnepi programon jelen voltak még: Széles Sándor Győr-Moson-Sopron Megye Kormánymegbízottja, Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés újonnan megválasztott elnöke, Hámori György Kapuvár város újraválasztott polgármestere, Ing. Peck Andreas Andau polgármestere, Kulmann Ernő Felsőpulya város volt magyar polgármestere.
Az ’56-os megemlékezés műsorában közreműködtek a Bécsi Magyar Iskola tanulói: Grubbauer Evelin, Molnár Ágota, Molnár Dávid, Molnár Hunor és Tök Tamás a "Lángoló igék" című verses összeállítással a forradalom hangulatát idézték. A verseket betanította Mag. Lengyel Ferenc tanár.
A diákok műsora után ünnepi köszöntők követték egymást, majd Sudár Annamária előadóművész és Huzella Péter Kossuth díjas művész részleteket adtak elő "Magyar fohász" című, 1956-ra emlékező műsorukból.
A megemlékezés a Szózat közös éneklésével ért véget, melyhez zenekari kíséretet adtak a kapuvári fúvósok.
A világi megemlékezést követően az egyházi felekezetek lelkészei az ’56-os harcok során elesett hősökért imádkoztak, majd ezt követően 18 órai kezdettel ünnepi szentmisét mutatott be Pál László burgenlandi püspöki vikárius, koncelebrált: Radó Tamás plébános atya.

 
 
szöveg és kép: DukainéM