2018. december 01.: Adventi első gyertyagyújtás

 

Adventi első gyertyagyújtás

"Forrong a világ! Tudom, hogy mindenki jót akar. Jót magának, minél több jót! Mint a gyermekek veszekszünk ócska babarongyokon, és észre sem vesszük, lassan szabadul el körülöttünk a pokol. Nem igaz, hogy ez a világ csak sírásból és vérből tisztulhat meg, léphet tovább! Hogy lehetünk ilyen vakok? Jó szóval biztatsz, adtad a szeretet parancsát, és megmosod könnyeiddel lábainkat. Mindent jóságosan nekünk adtál, élhetnénk csendesen paradicsomi békességben. Jól feltarisznyáztál, mindenünk megvan. Itt állsz Uram a XXI. századi Jeruzsálem falai előtt, előttünk. Szemedben könnycsepp, és nekem nincsenek érveim. Mégis arra kérlek, hogy ne bűneinket nézd, hanem újabb adventünkben jósággal jöjj közénk. Ajándékozz meg érdemtelen gyermekeidet egy újabb eséllyel, egy szép Karácsonnyal. Istentől áldott adventi megtérést, szent időt kívánok szeretettel, Csaba testvér.” (Részlet: Böjte Csaba adventi üzenetéből)

Az adventi első gyertyagyújtás szertartását 2018. december 1-jén, az elővételezett esti szentmise elején tartotta a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola. Közreműködtek: az intézmény gyermekkórusa és pedagóguskara, Titz Ildikó vezényletével, valamint Bognár Dávid zongora, Boldis Barnabás és Némethné Tóth Katalin gitár, Füzi Borbála és Kocsis Mária fuvola. Szólót énekeltek: Cserpes Eszter, Dukai Sarolta, Boldis Barnabás és Szücs Ákos. A verseket, prózai szövegeket közreadták: Boldis Barnabás, Boldis Annamária, Fandák Ajándék, Hejner Bálint, Tóth Árpád.
A szertartás gyönyörű percekkel ajándékozta meg a jelenlévő felnőtteket, gyerekeket, a szöveges-énekes összeállítás percei a magasságokba emelte a lelkeket. Köszönjük a tanárnőknek: Titz Ildikónak (zenei rész) és Bognárné Hegymegi Ildikónak (irodalmi rész) a program összeállítását és a szereplők betanítását.
Az ünnepi szentmisét Radó Tamás plébános mutatta be. A szentmisét követően Kapuvár főterén felállított színpadon kulturális programmal folytatódott az adventi ünneplés.

 

 

Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
Legyetek újra gyermekek,
hogy emberek lehessetek!

(Vass Albert)

 

képek és szöveg: DukainéM