„Szent István király napja az egyik legrégebbi magyar ünnepnap, a keresztény magyar állam alapításának és ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé: erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot, élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, majd 1038-ban ezen a napon halt meg. Az ünnep dátumát Szent László király tette át augusztus 20-ára, mert 1083-ban VII. Gergely pápa hozzájárulásával ekkor emeltették oltárra I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.” (kormany.hu)
Kapuvár város augusztus 20-i ünnepi rendezvénye a Kapuvári Lóbarátok Köre Egyesület hintós fogatainak és lovasainak látványos megérkezésével kezdődött. A Szent Anna-templomhoz érkező egyesületi tagok hozták az új kenyereket.
A 9 órakor kezdődött ünnepi szentmisére az asszisztencia, a népviseletbe öltözött kapuváriak, valamint az új kenyerekkel érkezők kíséretével érkezett a szentmisét bemutató Radó Tamás plébános. A nemzeti színű szalaggal díszített kenyerek az oltár előtt kerültek elhelyezésre, melyek megáldására a szentmise elbocsátó áldása előtt került sor.
A városi megemlékezés a Kis-Rába folyó partján álló Szent István és Gizella szobornál folytatódott, ahova a templomból közösen vonultak az ünneplők.
Ünnepi beszédet mondott: Dr. Dukai Miklós államtitkár.
Az ünnepi beszéd elhangzása után Kapuvár Város Önkormányzata nevében Hámori György polgármester, Tóth Imre alpolgármesterrel koszorút helyezett el a Szent István szobornál és a Hét Vezér kopjafáinál. Az intézmények és a pártok képviselői is elhelyezték a megemlékezés koszorúit.
A városi ünnepségen közreműködtek: Horváth István tárogatón, a Haydn Vegyeskar Lukovits Györgyi karnagy vezetésével és a  Versmondó Stúdió tagjai.